субота, 4 лютого 2012 р.

Одноетапна имплантация зубов і негайне протезування без формування клаптя

Одноетапна  імплантація зубів і негайне протезування


При правильному виборі пацієнтів одноетапна имплантация зубов і негайне протезування без формування клаптя є надійними методами лікування та мають значні переваги для пацієнтів. У статті подано короткий огляд історії розвитку перерахованих способів лікування і описані умови, необхідні для досягнення хорошого довгострокового результату. У роботі також представлені клінічні приклади.

Введення і передісторія

Завдяки тридцятирічному досвіду в стоматологічній імплантології автор отримав можливість спостерігати успішні і невдалі результати застосування різних методик та інструментів протягом тривалого періоду часу. Неминуче виникає питання про рухливості імплантату, яка визначає тип прикріплення. Остеоінтеграція і сприятливий довгостроковий результат досяжні при установці імплантатів з використанням атравматичного хірургічної методики, яка виключає рухливість імплантатів відразу після їх установки, і при стабілізації імплантатів таким чином, щоб надавана навантаження не викликала рухливість під час функціонування.

Початковий досвід автора в імплантології в 1970-1985 роках був пов'язаний в основному з пластинчастими імплантатами. Подібні імплантати навантажували відразу після установки, а абатмент був складовою частиною імплантату. При установці в кістку хорошої якості (II типу) в більшості випадків досягали надійну фіксацію і довгострокове функціонування. У установки імплантатів в пухку кістка (III або IV типу), вони були менш стабільні відразу після процедуры имплантации зубов. Рухливість імплантатів в період приживлення приводила до їх фіброзною інкапсуляції, змін з боку м'яких тканин, атрофії кістки і, в кінцевому підсумку, відторгнення.

Поява двоступеневих занурених пластинчастих імплантатів дозволило уникнути передчасної навантаження на імплантати, що могло викликати їх рухливість, особливо в пухкої кістки. У результаті застосування даної методики коефіцієнт приживлення імплантатів почав рости. При появі внутрішньокісткових гвинтових імплантатів (рис. 1) була прийнята концепція атравматичного їх встановлення та виключення з функції на період приживлення, як кращого способу забезпечення остеоінтеграції. [1,2] Більш того, успіх, досягнутий при використанні такого підходу, був настільки високий, що дана методика стала єдино прийнятною. Останнім часом, проте, за наявності умов в області установки імплантатів велика кількість практикуючих лікарів знову почало проводити одноетапну імплантацію (методика встановлення імплантатів, при якій корональна частина імплантату виступає за межі ясна, і відсутня необхідність проведення другого хірургічного етапу процедуры имплантация зубов). [3]

Одноетапна установка

Спочатку обговоримо показання для одноетапної установки імплантатів. В даний час автор встановлює приблизно 700 імплантатів на рік і в 30% випадків проводить одноетапну імплантацію. Імплантати встановлюють на рівні, який дозволяє уникнути проведення маніпуляцій з кісткою або яснами після приживлення. Заглушка імплантату оголена, її видаляють перед установкою абатмента. З іншого боку при наявності ясна товщиною понад 2 мм замість заглушки можна використовувати низький формувач ясен.

Клінічними умовами для виконання одноетапної процедуры имплантация зубов є: 1) кістку хорошої якості (I або II типу) 4, 2) адекватна ширина і висота кістки (достатня для установки імплантат діаметром 3,8 мм і довжиною від 12 до 16 мм, 3) адекватна зона прикріплених ясен (щонайменше, 3 мм), 4) наявність сусідніх зубів, які могли б захистити імплантат від оклюзійної навантаження і, таким чином, виключити його з функції, здатної викликати рухливість; та 5) можливість повністю стабілізувати імплантат в момент установки.

При одноетапної установці імплантатів спочатку відкидають клапоть, потім готують ложі для введення імплантату потрібних діаметру і довжини. Імплантат встановлюють так, щоб корональна частина височіла на 1,0-1,5 мм (залежно від товщини ясна) над рівнем кісткового гребеня (мал. 2). Встановлюють заглушку або низький формувач ясен, клапоть вшивають таким чином, щоб заглушка або формувач ясеневого краю залишалися відкритими. В естетично важливій галузі доктор може використовувати тимчасовий знімний протез, попередньо висвердлені зсередини щоб уникнути навантаження на приживляється імплантат.

Негайне протезування - имплантация зубов

Після того як одноетапна имплантация зубов стала рутинно і успішно застосовуватися в практиці, наступним кроком стали спроби негайного протезування. Концепція негайного протезування полягає в прикріпленні абатментів і фіксованих тимчасових протезів відразу після установки імплантатів і не є новою. Як було зазначено вище, одноетапні пластинчасті імплантати нагружались відразу після установки ще 20 років тому. Новим є те, що більшості відторгнень при одноетапної процедуры имплантация зубов можна уникнути, ретельно дотримуючись деяким ключовим вимогам.

До вимог для негайного протезування відносяться: 1) наявність кістки хорошої якості (тип I або II), 2) можливість встановити імплантат довжиною 13-16 мм, 3) наявність адекватної зони кератизовані ясен; 4) здатність захистити приживаються імплантат (и) від надмірної оклюзійної навантаження. Цього можна досягти, коли сусідні зуби можуть вимкнути протез на імплантатах з оклюзії, або у разі коли антагоністом протеза на імплантатах, встановлених на беззубою щелепи, є знімний протез.

Необхідно зауважити, що одноетапна имплантация зубов і негайне протезування показані не тільки при наявності здорового (зажівшего) альвеолярного гребеня. Часто при видаленні зубів нижньої щелепи є можливість встановити імплантати в лунки відразу після екстракції, [5,6] потім фіксувати абатменти, вшити клапті і цементувати тимчасовий протез. У подібних випадках імплантати повинні бути довше коренів зубів, поліпшуючи співвідношення внутрішньокісткової і внекостной частини конструкції і забезпечуючи кращу стабільність.

2 коментарі: